maanantai 13. elokuuta 2012

Toile de Jouy


Oletko törmännyt ja ihastunut viime aikoina tapetteihin, jonka kuviomaailma on hyvinkin runsas ja epäsuomalainen? Et ole yksin. Toile de Jouy-aiheiset kankaat ja tapetit ovat nostaneet päätänsä ja aiheuttaneet ihastusta kuin varkain jo 2000-luvun alusta lähtien. Nyt reilu kymmenen vuotta myöhemmin, yhä useamman tapetin- ja kangasvalmistajien kokoelmasta löytyy, joko alkuperäinen tai modernisoitu versio tästä kuosista. 

modernisoidut Harlem toile de jouy- tapetiti

Toile de jouy suomennetaan "kankaita Jouyistä" ja tarkoittaa  Pariisin ulkopuolella sijainneen  Joy-en-Josas nimisen kylän tehtaassa valmistettuja kankaita.  Kankaat olivat usein valko- tai luonnonvalkopohjaisia ja niihin painettiin monimutkaisia pastoraalisia kuvia yhdellä värillä, usein mustalla, sinisellä tai tummanpunaisella. Pastoraalikuvat kuvaavat  iloisia tapahtumahetkiä,  kuten eväsretkeä järvellä, tanssivia lapsosia tai vaikkapa norsunratsastusta Intiassa. Monet kuva-aiheet olivatkin saaneet vaikutteensa  juuri Intiasta. Kankaita käytettiin kokonaisvaltaisesti sisustuksissa; verhoissa, huoneiden kankaisissa seinätapeteissa sekä kalusteiden verhoiluissa. Erittäin suosittuja ne olivat 1700-luvun puolesta välistä 1800-luvulle ja uudelleen 1900-luvun alussa etenkin Ruotsissa, jossa siihen aikaan ihailtiin  1700-luvun kartanoromantiikkaa.


Manuel Canovas Fabric Wallpaper Collection Toile French Jeanine Hayes Design Blog HGTV
Manuel Canovasin Toile Collection-sarjan kankaat ja tapetiti uusissa moderneissa väreissä

Vierashuonettamme suunnitellessa olin  ajatellut itsekin käyttää kyseistä kuosia keltaisena ja ideakuvana postasinkin silloin tämän alla olevan kuvan. Koska olin kuitenkin päättänyt olla ostamatta ainoatakaan uutta kalustetta huoneeseen, määräsivät jo olemassa olevat kalusteet sekä varsinkin kierrätyskeskuksesta löytämäni senkki huoneen suunnan ja hylkäsin ajatuksen. Hieman harmitti ja täytyy myöntää, että ehdin kyllä jo maalata taulunkin kyseisellä kuosilla ja mallailin taulua senkin päälle, mutta ei kun ei. Kokonaisuusdesta tuli liian tunkkainen, plääh. Nyt harmittaa, etten edes kuvannut taulua, vaan maalasin päälle heti uuden kuvan.


Kuosin ollessa nyt suosionsa huipulla, nähdään sitä sisustuskankaiden ja tapettien ohella monessa muussakin yhteydessä, vai miten kolahtaisivat nämä?


Jos kuosi tuntuu liian raskaalta värillisenä, katsokaapas valkomustaa versiota, raikas, eikö totta ja sopisi hyvin modernimpaankin ympäristöön tuomaan  hieman klassisuutta.


No?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!