torstai 16. elokuuta 2012

Tilanjakoratkaisuja

Kommenttilaatikossa oli lukijan toive postauksesta, jossa kerrotaan vinkkejä olohuoneen jakamisesta makuutilaksi.

Ratkaisuhan on tietysti aina yksilöllinen, riippuen huoneen koosta,korkeudesta ja ikkunoiden sijoituksesta, mutta jotain yleisiä vinkkejä voisin jakaa.

Mikäli tila on todella pieni ja  huonekorkeutta on tarpeeksi, on käytännöllisin ratkaisu parven rakentaminen.  Paikalla rakennettu, kiinteä parvi on  tyylikkään näköinen ja se tuplaa huonetilaa jättäen parven alle tilaa eri toiminnoille. Kaupasta saatavat valmiit parvet eivät aina ole esteettisesti viehättäviä, mutta toiminnallisuutta nekin  huoneeseen toki tuovat. Makuuparven järkevä käyttö edellyttää noin kolmen metrin huonekorkeutta, jolloin parven alle jää seisottavaa tilaa, eikä nukkujankaan tarvitse maata nenä kiinni katossa.


kuva on Taavin ottama blogista hesanhelmeksi

Mikäli huoneen korkeus ei riitä tai parvi on muuten mahdoton ajatus, voisi toinen rakenteellinen ratkaisu olla koroke, jonka alle vuode päiväksi työnnetään. Korokkeen päällinen toimii siis normaalisti lattiana, jonka päälle voi asettaa vaikka sohvan tai ruokailuryhmän. Korokkeen alla on pyörillä varustettu vuode, joka vedetään esiin yösi vähän samaan tapaan kuin lasten kaverivuode tai lelulaatikko. Muutama vuosi sitten, näin jossain sisustuslehdessä tälläisen ratkaisun rakennettuna ja oli oikeenkin toimivan oloinen.  Toki ulosvedettävä vuode tarvitsee myös tilaa öisin, joten kovin painavia asioita, ei viitsi tieltä raahata päivittäin. Tähän hätään en löytänyt parempaa kuvaa, kuin alla oleva New York Timesiin lähetetty luonnos. Mutta kuvasta ymmärtää pointin.


kuva: treehugger


Sitten on olemassa tietysti nuo tavallisemmat tavat jakaa huonetta. Erilaiset tilanjakajat, kuten hyllyköt, sermit ja kaapit. Tällöin on hyvä valita kaluste, joka on molemmilta puolilta kaunis ja joka ei ole kovin korkea. Kattoon tai lähes kattoon saakka ylettyvä kaluste patoaa valon taakseen ja saa huoneen tuntumaan ahtaalta. Hyllyköt, jonka läpi valo pääsee kulkemaan, toimivat kivasti. Tähän tarkoitukseen käytetään monesti edullista Ikean Expedit hyllyä, jonka koloihin voi valita haluamiaan laatikoita, ovia, esineitä tai jättää osa hyllyistä tyhjäksi, jolloin ilme kevenee. Hylly on molemmilta puolilta kaunis ja sitä voidaan myös käyttää molemmin puolin. Vastaavaa hyllyä myyvät muutkin kalustetoimittajat.
Jos jaat tilan kaapistolla, siisti kaapin takalevy maalaamalla tai vaikkapa tapetoimalla se.

Tämä hylly on Jyskistä, vaikka näyttää Ikean Expedit hyllyltä
Finettikauppa

 Kevyempinä  ja lähinnä tilan visuaalisena jakajana,  toimivat kauniisti erillaiset muoviset paloista koottavat tilanjakajat tai vaikkapa puiset tai alumiiniset kattoonkiinnitettävät sälekaihtimet tai naruverhot, kuten alimmassa kuvassa.


kuva on Milla Alftanin suunnittelemasta kodista Tila ohjelmastaHalvalla pääsee, kun tekee tilanjakajan itse. Tässä vanhoista lp-levyistä tehty tilanjakaja. Levyt on päällystetty valkoisella kontaktimuovilla.


kuva: loistovinkki.fi

Katon ja lattian väliin kiinnitettävät teleskooppi H-tangot, jakavat tilan kevyesti.

Tässä oli nyt joitain vinkkejä rakenteellisista ratkaisuista, kevyempiin vaihtoehtoihin. 
Toivottavasti näistä löytyi ideaa asian kanssa painiskeleville.

EDIT. Uudet lukijat huomio,  klikkailkaahan itsenne lukijoiksi ;)

-tuija-

1 kommentti:

  1. Hei, kiitos tilanjakajavinkeistä! Asumme poikani kanssa kaksiossa, pojalla on makuuhuone käytössään ja minä nukun (parisängyssä) olohuoneessa. Huone on aika iso ja haluaisin jollakin kevyellä ratkaisulla erottaa sängyn alkovin tavoin. Asumme vuokralla, joten en mielellään poraisi reikiä kattoon, enkä varmaan saisikaan. Olen harkinnut sermiä, mutta tuo lp-levyverho vaikuttaa kivalta. Osaatko kertoa, miten se on kiinnitetty kattoon ja miten levyt on kiinnitetty toisiinsa?

    Susanna

    VastaaPoista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!