keskiviikko 8. elokuuta 2012

Eteistilat


Kliseinen, mutta todenperäinen lause kuuluu: " Eteinen on kotimme käyntikortti".  Kun ihminen  astuu sisään ennestään tuntemattomaan kotiin, syntyy mielikuva asunnosta ja siellä majailevista ihmisistä ensimmäisten  kymmenien sekunttien aikana. Luultavasti me kaikki toivoisimme tuon mielikuvan olevan positiivinen. 

entrance
kuva

Ristiriitaista on se, että eteiset ovat usein kooltaan melko pieniä ja niiden suunnitteluun ei välttämättä ole rakennusvaiheessa käytetty paljon resursseja.  Kuitenkin sinne pitäisi saada mahdutettua useita eri toimintoja ja paljon säilytystilaa. Monessa eteisessä säilytetään käytössä olevien päällysvaatteiden lisäksi kausivaatteita ja harrastusvälineitä sekä useissa kerrostaloasunnoissa myös siivousvälineitä, kuten imuria ja moppeja.  Jos kodissa ei ole kodinhoitohuonetta, yritetään myös varalamput, kenkäplankit, lemmikkitarvikkeet  ja muu tarpeellinen pikkusälä sijoittaa eteisen kaappeihin. Jotta huoneesta saataisiiin samanaikaisesti toimiva, viihtyisä ja vielä omannäköinenkin, olisi eteisen suunnitteluun hyvä uhrata hetki, jos toinenkin.

kuva
Kunnollisen säilytystilan puuttuessa on lähes mahdotonta saada pieni tila pysymään siistinä, jos se on sitä usein silloinkin, vaikka kaappitilaa löytyisikin tarpeeksi. On vain niin paljon helpompaa kotiin tullessa potkaista kengät jalasta lattialle, kun nostaa ne kaapin sisään piiloon, eikö vain?
Lattialla sekaisin majailevat kengät saavat eteisen näyttämään kuitenkin helposti epäsiistiltä, joten erilaiset seinälle asennettavat kenkäkaapit, ovat monen pienen eteisen pelastus.


kuva

Lasten ulottuvilla olevat koukut ja naulakot mahdollistavat ainakin teoriassa sen, ettei reppu tai takki lennä kotiintultaessa lattialle, vaan sen ylettyisi laittamaan naulaan.
Eteisessä olisi hyvä olla myös laskutaso, johon avaimet, kännykkä, posti ja vastaavat olisi helppo laskea kädestä heti sisään astuttaessa. Etsi ahtaaseen ja usein pitkänmalliseen eteiseen mahdollisimman kapea sivupöytä tai laatikosto, jolloin se ei haukkaa tärkeää tilaa liikaa.
Oikein aseteltu, tarpeeksi kookas peili, mahdollistaa outfitin tarkistamisen ulos lähtiessä sekä myöskin tuplaa tilantunnun ja valon eteiseen.


HotspotHotspot
kuva

Edellä mainittujen lisäksi tulisi eteisestä löytyä jonkinlainen istuin. On helpompi pukea lasta, taikka toista apua tarvitsevaa, ja omatkin kengät sujahtavat jalkaan paremmin istuessa. Koska eteiseen ei usein saada luonnonvaloa, kiinnitä erityistä huomiota valaistukseen. Valitse tilaan valaisin joka valaisee myös huoneen seinät, jolloin tila vaikuttaa isommalta. Opaalikupuiset plafondit esimerkiksi jakavat valon tasaisesti.


kuva
Materiaaleja valittaessa, kiinnitä huomiota niiden  kestävyyteen sekä puhdistettavuuteen. Materiaalien tulisi kestää usein tapahtuvaa pesua ja pyyhkimistä sekä olla pinnaltaan sellaisia ettei lika imeydy niihin syvälle. Kiinnitä huomiota myöskin siihen, ettei lattia ole liukas märälläkään kengällä. Koska eteinen on läpikulkutila, voi värejä ja kuoseja käyttää vapaamminkin ilman nopeaa kyllästymisvaaraa. 


foyer
kuva

 Postauksen eteiset ovat ehkä kaukana suomalaisesta todellisuudesta ja arjesta, mutta toimivat ainakin ideatasolla ;)

Onko tämänkaltaisille tietopohjaisilla postauksille kysyntää vai pysytäänkö kevyemmissä jutuissa?
Mielipiteitä kaivataan!

Kisses and Hugs, 
Tuija

6 kommenttia:

 1. Sun blogi on niin hyvä juuri siksi kun se on sopiva sekoitus kaikkea. Kerrot omasta kodistanne, design-esineistä, eri tyyleistä, taiteesta, historiasta, juuri nyt pinnalla olevista ilmiöistä ja kaikesta muustakin mielestäni juuri sopivassa suhteessa. Nämä tietopohjaiset jutut sopivat mukaan mielestäni oikein hienosti. Keep up the good job!

  (:Laura

  VastaaPoista
 2. Laura: Näin itsekkin ajattelin, että olisi monenlaisille lukijoille kiinnostavia juttuja. Hyvä, että homma toimii näin :) Olenkohan muistanut edes onnitella rouvaa vielä? No olen tai en, halaan virtuaalisesti sua ja toivotan paljon onnea!!!

  VastaaPoista
 3. Ja kun eteisessä on ovia viisi, raput yläkertaan, ikkuna, lämpöpatteri ja neliöitä suunnilleen kuusi. Aika haasteellinen on kyllä saada toimivaksi. -Hanna-

  VastaaPoista
 4. Jep, kuulostaa haastavalta. Täytynee konsultoida ammattilaista ;DD

  VastaaPoista
 5. Oli se postaus keveempi tai raskaampi ni täyn tietoo se o joka tapaukses. An paukkuu vaa, kyl me tätä raamattuu käyrää läräämäs.

  VastaaPoista
 6. Joo, en osaa kertoa mitään pienesti ;)mut senhän jo tiesitkin. Kiva, että käytte.

  VastaaPoista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!