maanantai 30. heinäkuuta 2012

Kerta kiellon päälle

Ennen kuin läkähdytte taulujaarituksiin, yritän vielä määrätä kaapin taulujen paikan. Yleisimmät virheet taulujen asettelussa tehdään siinä, että taulut asetetaan joko liian ylös tai usean taulun  ryhmät kootaan liian isoilla väleillä, jolloin kokonaisuus on hajanainen ja rauhaton, eikä volyymin tuomaa näyttävyyttä saavuteta. Yleisohjeena taulun tai tauluryhmän korkeutta mietittäessä, on asentaa taulun tai ryhmän  keskikohta silmien korkeudelle tai vähän alle. Huomio tässä vaiheessa, onko taulua tarkoitus katsella seisten tai istuen, jolloin taulu/ryhmä asetetaan huomattavasti alemmas. Normaalikorkuisessa huoneessa keskikohta asettuu yleensä 140-150cm, kovin korkeassa tilassa täytyy tilanne arvioida erikseen. Pelkkien senttien tuijottaminen ei kuitenkaan toimi, vaan katsele myös taulun kokoa ja katsojien pituuksia.  Isot ja näyttävät taulut toimivat paremmin yksinään kun niillä on tilaa ympärillään, mutta pienet toimivat usein paremmin ryhmässä. Ryhmässä taulujen välit voivat olla 8-10cm.
Kaikkien ryhmässä olevien taulujen ei aina tarvitse olla samanlaisia kehyksiltään tai aiheiltaan, vaan mielenkiintoa ja räväkkyyttä ryhmään saadaan  yhdistelemällä ennakkoluulottomasti erilaisia teoksia. Kaikkien ryhmän esineiden ei tarvitse olla edes tauluja, vaan mukana voi olla muitakin aiheeseen liittyviä tai itselle tärkeitä esineitä. Ryhmää koottaessa voi käyttää joko symmetristä asettelua tai tällä hetkellä enemmän käytettyä epäsymmetristä tapaa.  Klassisen sisustustyylin ihailijat valitsevat yleensä hillitymmän symmetrian.

huomaa lähelle lattiaa tuleva, rohkea asettelu

Epäsymmetrinen asettelukaan suinkaan ei tarkoita seinälle hujanhajan heitettyä taulurykelmää, vaan sen suunnittelussa aikaa vasta meneekin. Asettele tauluja ensin lattialle, kunnes olet tyytyväinen, kuvaa asetelma tai luonnostele se paperille niin muistat taulujen paikat. Vapaa sommitelma vaatii silmää ja on hankalin.  Jos et luota omaan silmään tai saa aikaan mieleistä vapaata ryhmää, koita seuraavia asioita: katso ensin, että  ryhmässä on joitain suoria horizontaalisia linjoja, joko keskellä ryhmää tai sitten siten, että taulujen ylä-, tai alareunat ovat tasan. Sen jälkeen lisää muutamia tauluja ylös ja alas. Toimiiko? Jos ei, yritä uudelleen. Tämän vaiheen miettimiseen menee joskus runsaasti aikaa.
Mitä varmemman silmän omistat, sitä enemmän voit rikkoa "sääntöjä". Tee rikkominen kuitenkin kunnolla, ettei se näytä vahingolta.

Epäsymmetrinen asettelu. Kalusteet ja maljakko on aseteltu osaksi kollaasia

symmetriset asettelutvaaleat taulut nousevat kauniisti harmaasta seinästä

kulman yli kulkeva asettelu

Jos haluat usein vaihdella taulujen paikkoja, asettele ne tauluhyllylle, jolloin seinä ei ala muistuttamaan emmentalia. Tauluhyllyille taulut voi asetella limittäin.

hieman ahdas asettelutämän kuvan tunnelma hurmaa

Ja lopuksi kaikkein tärkein sääntö:  Luota omaan makuun ja silmään. Se mikä on sinusta kaunista, sopii sinulle ja muut voivat sitten koota kotiinsa heille paremmin sopivan ;)

Mikä kokonaisuus on sinun suosikkisi??

2 kommenttia:

  1. Hei! Olen seurannut bloggaamistasi jo jonkun aikaa, mutten ole juurikaan kommentoinut. Nyt oli kuitenkin pakko, kun löysin sattumalta nämä sinun todella hyvät ohjeesi taulujen asettelusta! Olen vastikään muuttanut uuteen kotiin ja taulut odottelevat vielä kiinnitystä, mutta nyt on hyvä hetki alkaa suunnitella niiden paikkoja sinun ohjeidesi avulla, kiitos!
    -E

    VastaaPoista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!