perjantai 13. heinäkuuta 2012

DIY: sängynpääty, headboard, sänggavel

Kuulun siihen koulukuntaan, jonka mielestä sängyssä pitää olla pääty. piste. Sänky ilman päätyä, tekee makuuhuoneen keskeneräisen näköiseksi, kun taas pääty viimeistelee huoneen ja markkeeraa vuoteen paikan. Ainut kerta, jolloin meillä on ollut vuode ilman päätyä, oli silloin ensimmäisten vesisänkyjen aikaan 90-luvun alussa. Muistatteko sen ajan vaimentamattomat vesisängyt? Kun kanssanukkuja käänsi kylkeä, seilasi siinä aallokossa vieruskaveri reilun vartin. Siitä vuoteesta muistan myös sen, että kerran yöllä havahduin hereille ja pöyhin tyynyä paremmin. Sen jälkeen nautinnollisesti rojahdin takaisin maaten, sillä seurauksella, että pää ei osunutkaan tyynyyn vaan kiviseinään, jota siis pääty EI suojannut. Loppuyö taisi mennä enemmän tajuttomana kuin nukkuen. Ja aamulla otsaa koristi melkoinen sarvi. Sen jälkeen meillä  on ollut joka sängyssä pääty. Pehmeä!
 Koska en erityisemmin kuitenkaan pidä valmiista sängyistä päätyineen ja  meillä on ollut vuoteena joko runkopatjat taikka jenkkisänky, on pääty pitänyt ostaa erikseen. Tai tehdä!!
Niin  nytkin, kun uuteen vierashuoneen sänkyyn piti saada pääty.


pääty valmis, huone keskenTässä seuraa ohjeet sängynpäädyn tekoon. Voit aloittaa myös helpommasta, ilman napituksia tai koristeompeleita, mutta tämä ohje on astetta vaativampi ja pitää sisällään molempia.

Tarvitset: vanerilevyn, lastulevyn tai muun vastaavan levynpalan, jonka koko riippuu sängyn leveydestä. Normaaliin parisänkyyn levyn leveys on 160cm, korkeus tässä tekemässäni päädyssä on 90cm, mutta korkeus riippuu ihan siitä miten ison päädyn itse haluat. Olen joskus käyttänyt levynä vanhaa oveakin.Lisäksi tarvitset vaahtomuovipalan, joka on yhtä iso kuin vanerilevy. Edullisinta on ostaa esim. Jyskistä vaahtomuovipatja, jolloin sen hinta on noin 27€. Jos ostat vaahtomuovia kangaskaupasta, maksaa se noin 60€/m2. Jos sinulla on kotona ylimääräinen vanha patja, käytä sitä. Vaahtomuovin paksuus riippuu siitä miten paksun päädyn haluat. Minun palani oli 9cm paksu.

Polyesterivanua, vahvuus 100g, saa kangaskaupasta. Vanun koko on levyn koko + 20cm pituuteen ja leveyteen. Eli 160x90cm levyyn, vanun koko on 180x110.

Haluamaasi  verhoilukangasta, itselläni oli jämäkkää  valkoista  pellavaa. Kangasmenekki on levyn koko  +   patjan paksuus  x 2 + 20 cm ympäriinsä. Eli oma kangas oli  leveys 160 + 9 + 9 + 20 = 198 eli 2m ja pituus 90 + 9 + 9 + 20 = 128 eli 130cm.

Kantanappeja niin monta kuin nappeja haluat laittaa.
kontaktiliimaa, pieni purkki riittää, 0,25l
sakset
vahvaa lankaa tai ohutta narua
käsinitoja, itsellä oli paineilmanitoja
heftaneulat (ei pakollisia, mutta hyödyllisiä) muuten nuppineulat
kaksikärkineula eli tuplari (jos vaahtomuovisi on ohut voit pärjätä isolla parsinneulalla)

Kaksi viimeistä ovat erikoistyökaluja, joita saa verhoilutarvikeliikkeestä, verhoilijalta tai netistä esim. verhoilutarvike.fi

 Jos haluat koristetikkauksia tarvitset ompelukoneen

ja jos haluat napitukset tarvitset vielä poran ja 8mm poranterän.


1. Aloita suunnittelemalla nappien paikat päätyyn, merkitse paikat ja poraa merkkien kohdalle 8mm poranterällä rei'ät. Itselle tuli nappeja 28 kpl. Ne jakautuivat siten että leveyssuunnassa niitä on 7kpl ja pystyssä 4 kpl. Merkkien etäisyys toisistaan 20cm. Alareunasta 10cm.

rei'ät merkattuna ja porattuna


2. Aseta sen jälkeen  vaahtomuovi lattialle ja vanerilevy sen päälle. Paina tussilla merkit reikien kautta myös vaahtomuoviin.  Jos et aio ommella koristesaumoja päälikankaaseen, merkitse nappien paikat myös päälikankaan nurjalle puolelle. Varo, ettei tussi mene läpi kankaan.

pienet pisteet ovat tussimerkkejä napeille

3. Levitä vaneriin ja vaahtomuoviin molempiin lastalla tai siveltimellä kontaktiliimaa. Liimaa ei tarvitse levittää ihan koko pinnalle, kunhan maalailet sinne tänne ja erityisesti reunoihin. Vaahtomuovin liima tulee sille pinnalle, jossa ei ole tussimerkkejä.  Huomaa että liima haisee todella voimakkaalle ja on erittäin haitallista hengitettynä, joten tee tämä ulkona, jos mahdollista. Anna liiman kuivua 15min. tai sen verran että se tuntuu kuivalle. Tämän jälkeen  paina levyn ja vaahtomuovin liimapinnat vastakkain todella kovaa. Itse laitoin vanerin lattialle ja nostin kaverin kanssa vaahtomuovin varovasti ja tarkasti paikalleen. Sen jälkeen menin itse vaahtomuovin päälle ja painollani painoin sitä levyä vasten. Jätä kuivumaan. Liimahuuruissa en näemmä muistanut kuvata liimavaihetta, mutta tässä kuvassa levy ja vaahtomuovi ovat jo yhteenpainetut. Käänsin päädyn vielä ympäri ja painelin tältäkin puolelta.

kuivumassa


4. Tällä aikaa voit ommella verhoilukankaaseen koristetikkauksia, jos sellaisia haluat. Ompelin vaakaan 7 koristesaumaa ja pystyyn neljä, siten että nappi tulisi aina  neliön kulmiin. Neliöiden koko on 20x20cm.

koristesaumat ommeltuina


5. Kun liimaus on valmis ja kuivunut (Itse annoin liiman hajun haihtua yön yli) levitä  vaahtomuovin päälle ja reunoille 100 g polyesterivanu. Tee vanuun joka tussimerkin kohdalle sormella tai saksilla reikä, niin että näet reiästä merkin. Leikkaa kulmista ylimääräinen vanu pois.

vanu vaahtomuovin päälle


tussimerkki näkyviin rei'ittämällä vanu


6. Tämän jälkeen paina pitkä kaksikärkineula vanerin rei'ästä läpi vaahtomuovin siten, että neula tulee tussimerkin kohdalta ulos. Ota päälikangas ja ohjaa neula sen läpi kohdasta mihin nappi tulee. Minun tapauksessa se tuli aina neliön risteyskohtaan. Jos et ole ommellut koristesaumoja, sinun tulee merkitä napin paikat päälikankaan nurjalle puolelle samalla tavalla kuin vaahtomuoviinkin kohdassa 2.
Kun  neula on läpäissyt kaikki materiaalit, pujota neulan silmän läpi lanka, sen jälkeen lankaan nappi ja taas lanka läpi neulan silmän. Vedä neula takaisin levyn ja vaahtomuovin  läpi ja langat seuraavat perässä. Kiristä langat ja laita ne väliaikaisesti kiinni levyn pohjaan vaikka teipillä. Voit halutessasi  niitata langat kiinni yhdellä niitillä, mutta muista että se täytyy poistaa myöhemmin. Käytin itse teippiä. Tee samoin kaikille rei'ille ja napeille. Etene ylhäältä vaakaan, sitten seuraava rivi vaakaan jne.


neula tulee läpi vanerin(rei'ästä) vaahtomuovin ja vanun

läpi päälikankaan nappikohdasta


pujota langat läpi neulansilmän (nappi mukana)


vedä neula ulos rei'ästä (siis takaisin taakse) ja teippaa langat kiinni vanerin pohjaan, ettei nappi karkaa

ja kas näin, nappi on paikallaan


7. Kun kaikki napit ovat esikiinnitetty on aika kiristää  päällikangas reunoille isoilla heftaneuloilla. Jos sinulla ei ole näitä neuloja, yritä käyttää nuppineuloja. Kirstä kangas napakasti suoraksi ennen kuin käännät päädyn.


kiristys heftaneuloilla

kokonaan neulattuna kireäksi

8. Käännä pääty vaneripuoli ylöspäin ja aloita niittaamaan kangas kiinni levyyn. Niittaa kaikkia sivuja vuoronperään, siten että kiristys olisi mahdollisimman tasainen.

pääty ympäri
niittaa niitit vieri viereen
9. Niittaa lyhyt sivu loppuun asti ja käännä pitkän sivun kulman ylimääräinen kangas kaksinkerroin kauniisti taitellen ja niittaa kiinni. Voit ohentaa taitosta leikkaamalla ylimääräistä kankasta kulmasta pois. Tee kaikki kulmat samalla tavalla ja lopuksi leikkaa ylimääräinen kangas pois niittirivin takaa. Poista heftaneulat.valmis kulma


10. Nyt on jäljellä enää nappien kiristys haluttuun syvyyteen. Irroita teippi nappien langoista ja vedä langoista niin, että nappi painuu haluttuun syvyyteen. Niittaa langat vaneriin kiinni monella niitillä, ettei lanka pääse löystymään. Toista kaikkien nappien kanssa.
ja sitten VALMIS!!!!
Päädyn kiinnityksestä seinään sen verran, että itse käytän rimaa mihin kiinntän pari avainreikäkiinnikettä. Sitten nostan riman seinälle, merkkaan ruuvin paikat, kiinnitän riman päädyn taakse kiinni ja nostan päädyn seinälle. Avainreikäkiinnikkeet osuvat (toivottavasti) ruuveihin.
Toivottavasti tästä on jollekkin jotain hyötyä, sen verran työläs oli tätä postausta tehdä ;)
Kysykää jos tarvitsette lisäohjeita.


11 kommenttia:

 1. Kolme vuotta olen tätä suunnitellut ja nyt sen taidan, lähipiirin vastustuksesta huolimatta, tehdä. Jotain aavistusta tekotavasta oli jo entuudestaan, mutta tämä selvensi vielä enemmän. KIITOS.
  -Hanna-

  VastaaPoista
 2. Jos teistä yksikin hyötyy tästä postauksesta, sen tekeminen oli vaivan arvoista. Kiitos, että kommentoit :))

  VastaaPoista
 3. Kiitos kiitos kiitos :). Aion toteuttaa.

  VastaaPoista
 4. olen myös tätä suunnitellut jo kauan ja nyt toteutan koska on näin selkeät ohjeet vihdoin edessä! kiitos!! :)

  VastaaPoista
 5. Moi Jade. Kiva, että koet ohjeet selkeäksi ja aina voi kysyä lisää :) Tsemppiä!!

  VastaaPoista
 6. Serkkuni tässä taannoin kyseli vinkkiä miten tuollainen nappipääty tehdään. Koulukavereiden kanssa järkeiltiin että noin se suunnilleen tehdään, mutta kaksipäisestä neulasta en ollut kuullutkaan.. Linkkasin tämän postauksen hänen facebook-sivulleen. Toivottavasti sieltä tulee lisää lukijoita ihanalle blogillesi!

  (:Laura

  VastaaPoista
 7. Mielettömän hieno!! Kiitos hyvistä ohjeista!
  Johanna

  VastaaPoista
 8. Johanna, be my quest :) kiva kun tykkäsit!

  VastaaPoista
 9. Youtubesta löysin joskus jenkkirouvan version joka jäi tekemättä. Tästä oli iso apu, nyt siis voinkinsiirtyä tuumasta toimeen.
  Kattis

  VastaaPoista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!