sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Block, siitä kaikki alkoi

Ensimmäisen designvalaisimeni oli, niin kuin varmasti monen muunkin, Harri Koskisen Block-valaisin. Designvalaisimeksi sen hinta on sen verran kohtuullinen, että ensimmäinen askel tälle turmioilliselle tielle, on helppo ottaa juuri sen kautta.Blockista tuli muotoilun klassikko ja yleisön suosikki heti, kun se esiteltiin vuonna 1996. Siitä lähtien se on myös kerännyt muotoilupalkintoja -tunnustuksia ja osa  MoMAn pysyvää kokoelmaa siitä tuli vuonna 2000. Viime vuonna Koskinen sai merkittävän Torsten ja Wanja Söderberg "Scandinavia's most prominent design" palkinnon. Tuomariston puheenjohtaja totesi Harrin olevan kansainvälisesti tunnettu muotoilija, joka nuoresta iästään huolimatta on kenties Suomen suurin nykyaikainen suunnitelija, ja jonka suunnittelu on täydellinen yhdistelmä perinteitä ja uudistamista.

 Jää ja tuli, lämpö ja viileys. Harri Koskinen leikkii kontrasteilla tämän kahdesta kirkkaasta lasitiilen puolikkaasta ja polttimosta muodostuvan valaisimen avulla. Valaisin muistuttaa jääkimpaletta, jonka sisällä tuli palaa. Valaisimen sisään jäävän hehkulampun muoto on aikaansaatu hiekkapuhaltamalla ja polttimoksi sopii 15w uunilamppu. Valaisimen koko on 16,5x10x9cm, mutta nykyisin siitä saa myös 12x8x7,5cm kokoisena miniversiona. 
Modernista ja linjakkaasta ulkonäöstään huolimatta, tai ehkäpä juuri siitä syystä, valaisin sopii hyvin monenlaisiin sisustuksiin.  Se on kotonaan niin ultramodernissa kuin romanttisemmassakin seurassa. Tänä päivänä valaisinta on saatavilla  mustan lisäksi, niin punaisella kuin valkoisellakin johdolla ja 10-vuotisjuhlansa kunniaksi siitä lanseerattiin versio, joka on valmistettu meripihkan värisestä lasista. Myös Stockmannille on suunniteltu 150-vuotisjuhlien kunniaksi uniikkeja ja  numeroituja turkoosinvärisiä Blockeja 500 kappaletta.


Meillä Block on kulkenut mukana jo melkein kymmenen vuotta ja se ollut käytössä hyvin monissa paikoissa ja tarkoituksissa. Tällä hetkellä sen paikka on eteisen pöydällä, jossa se vastaanottaa kotiintulijan lempeällä valollaan.Onko Block toivelistalla vai kenties jo hiipinyt kotiinne?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!