torstai 7. kesäkuuta 2012

Vesi sisään, vesi ulos

Pian kaupanteon jälkeen kävi selväksi, että jos vesi piti padota talon ulkopuolelle, niin sitä pitäisi saada juoksemaan myös sisälle. Kävi nimittäin ilmi, että vaikka hanoista juoksi vesi ja katkaisimista syttyivät valot, kulkivat sekä vesi-, että sähköliittymät naapurikiinteistön kautta. Meillä ei siis ollut omia liittymiä lainkaan. Hienoa!! Nopeat laskelmat selvittivät, että kovin halvaksi se ei tulisi.
Pohdimme tovin myös tulevaa lämmitysjärjestelmää ja vertailujen jälkeen päädyimme siihen, että on taloudellisinta ja kauaskantoisinta satsata maalämpöön. Vaikka perustamisvaiheessa se tulisi kalliiksi, maksaisi se itsensä  jossain vaiheessa takaisin ja olisi myös huoletonta käyttää. Pattereista olimme saaneet tarpeeksemme  ja valitsimme vesikiertoisen lattialämmityksen. Se taas tarkoitti joka jumalan lattian ylöskaivamista, voih. Onneksi ihmisellä on taipumus alimitoittaa tulevaa urakkaa tai ainakaan sen todellisesta laajuudesta ei ole mitään käsitystä. Jäisi kyllä moni homma muuten tekemättä. Tyhmä pää suojelee monelta, paitsi rahanmenolta ;)

No siis selvä! Jos kerran sokkelinvierus pitää aukaista koko talon ympäriltä pikeämistä ja patolevytystä varten, niin samalla voitaisiin vetää auki koko piha ja tuoda sisään uusi vesiliittymä, sähköt sekä kuitukaapeli. Ja mikä mukavinta, samalla kaivannolla maalämpöputket vedettäisiin perusmuurin läpi alakertaan. Onneksi runkovesiputki kulki talon edestä ja näin ollen kaivettava matka olisi suhteellisen lyhyt. Kauhukuvissa liittymät olisi joutunut tuomaan alapihan puolelta, jolloin aukikaivamista olisi ollut kolme kertaa enemmän ja kukkarossa vastaavasti euroja vähemmän.

Yritimme ensin säästää vanhat portaat,  mutta arvaattekin kai,  hui hai, matalaksi vain!

Vesiputken ym. kaivanto
-tuija-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!