maanantai 18. kesäkuuta 2012

Takka

Jos joku olisi muutama vuosi sitten ehdottanut minulle kaakeliuunia, olisin luultavasti nauranut makeasti, mutta niin vain kävi, että uuteen taloomme ei mikään muu tuntunut oikealta, kuin se kaakeliuuni. Uunimallia etsiessäni katsastin monia eri uunivalmistajia, mutta vain yksi malli sai sydämmenlyönnit tihenemään. Cronspisenin  Herrgård classic 201 oli etsimäni uuni. Kaakeliuuni, mutta ei liian hempeä eikä romanttinen, vaan suoralinjaisen selkeä kuten taloon sopiikin. Näitä alla olevia malleja katselin ensin.

(täällä)Ja tässä sitten meille päätynyt malli. Malli on muuten sama kuin ylemmässä kuvassa, mutta vaihdoimme pintamateriaalin viime hetkellä tuosta ylemmän kuvan slammatusta helppohoitoisempaan kaakeliin.

Kaakeliuuni Herrgård Classic 201 Ja tässä projektin eteneminen...


Takan paikka löytyi luontevasti kaupunginlahdelle antavien ikkunoiden viereen jäävästä syvennyksestä
Lattian avaamisen jälkeen näytti tältä. Rakennesuunnittelija suunnitteli myöhemmin pohjan vahvistuksen


Seinät ja katto levytettyinä ja maalattuina odottaen takkaa
Jee, takka paikallaan


Jouluna, kuvaa tarkkaan rajaten, sai tällaisen kuvan jo otettua.

-tuija-

3 kommenttia:

 1. Vohdensaarella jossa lapsuuteni vietin (isän lapsuuden kodissa) oli juurikin tuollaiset kaakeliuunit kun ensimmäisessä kuvassa. Mieleeni muistui heti miten monesti poltettiin niissä puita ja lämmitettiin torppaa. Ja melkein yhtä usein paistettiin makkarat : ) Kiva on myös tuo malli jonka valitsitte. Ja ehdottomasti hienomman näköinen noilla kaakeleilla jotka otitte! Saara

  VastaaPoista
 2. Kauanko tuon uunin pystytykseen meni? Olin pari vuotta sitten harjoittelussa Hattulan Kaakelitehtaalla, ja he sanoivat että kaakeliuunin pystytys vie aina noin kaksi viikkoa. Kaakelitehtaan uunit ovat perinteisiä ns kuppikaakeliuuneja, joissa kaakelit muurat kerros/päivä, muurari leikkaa kaakelit yhteensopiviksi ja sitoo ne rautalangalla yhteen ja täyttää kupit tiilimurskalla ja laastilla. Oli tosi mielenkiintoista olla siellä harjoittelussa. Tykkäsin heidän viljauunista eniten. Teidänkin uuni on tosi kaunis(niin kuin olettaa sopiikin;D ). Elävä tuli on ihana lämmönlähde talvelle!

  (:Laura

  VastaaPoista
 3. Saara: vieläkö talo on vanhemmillasi? Sieltä on kivoja muistoja <3

  Laura: pystytys vei kaksi päivää. Runkoelementit nostettiin päivässä. Ne olivat siis valmiit elementit, ei tarvinnut muurata tiili kerrallaan. Toisena päivänä laatoitettiin ja laatat olivat valmiit palat, jotka sopivat toisiinsa kuin palapeli. Takka ei siis ole sellainen alusta asti paikalla tehtävä kaakeliuuni.

  VastaaPoista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!