perjantai 15. kesäkuuta 2012

Pintamateriaalien kertomaaTalon vuonna -34 rakennettu vanhempi osa edustaa ulkoapäin tyyliltään puhdasta funktionaalisuutta.  Sisäpintojen purkamisen yhteydessä kaivoin esiin monia eri aikakausien tapettikerroksia, josta vanhimmat eivät olleet tyyliltään funkkista vaan tyypillisiä 30-luvun alun koristeellisia tapetteja.
1930-luvun alku
kuva tapettitalo

Seuraavissa myöhemmissä kerroksissa oli mukana jo funkkistyylisiä geometrisiä sovelluksia ja erillaisia viivarytmein koristeltuja sinisävyisiä tapetteja.


Funkis
tyypillinen funkkistapetti

Aikojen saatossa kaikki tapettikerrokset olivat jääneet piiloon uusien lastulevy sekä Haltex-levyjen alle. Ainoa paikka, missä vanha tapettikerros oli jäänyt kokonaan näkyviin, oli pieni kapea eteinen, mistä oli kulku edellisessä postauksessa kerrottuun vinttiin. Taka-alalla näkyy vanha linoleumirulla.Keräilin talteen mallipaloja kaikista löytämistämme kerroksista ja tein niistä taulun muistuttamaan historiasta. Tapetit eivät ole missään aikajärjestyksessä.

Uuden sisustuksen lähtökohdaksi otin lähtökohtaisesti funkkiksen, mutta mukaan poimin myös rakastamani art deco tyylisuunnan vaikutteita. Art deco-tyyli sai alkunsa Pariisista 20-luvulla, mutta se vaikutti kansainvälisesti koko  30-luvun, osin aina toiseen maailmansotaan saakka. Vaikutteita art decoon otettiin art nouveausta (suomessa jugend), kubismista, funktionaalisuudesta, Bauhausista, mutta myös Tutankhamonin hautalöydöt 1922 antoivat tyylille egyptiläisiä koristeaiheita. Tyyli suosi kirkkaiden värien ja rohkeiden muotojen yhdistelmiä. Minusta tuo funkkiksen rinnalla samaan aikaan vaikuttanut tyyli, tuo taloon hieman loistokkuutta ja 30-luvun glamouria.

Tässä muutama kuva art deco-tyylisestä sisustuksesta. Kuvat eivät ole meiltä ;)
Pääsette myöhemmin arvioimaan meidän lopputulosta.
http://passiondecor.blogspot.fiMiamissa matkustaneille tyyli on varmasti tuttu.

-tuija-

2 kommenttia:

  1. Itse en ole suunnittelija, mutta art decosta tuli mieleeni Pariisi, jossa olen ensi kertaa vieraillut vuonna 2000.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain , tuolla tekstissä kerroinkin Art decon saaneen alkunsa Pariisista 20-luvun alussa :)

      Poista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!