torstai 21. kesäkuuta 2012

Keittiösuunnittelua vol1.

Keittiön ja märkätilojen neliöt ovat asunnon kalleimmat, joten niiden suunnitteluun kannattaa panostaa hetki jos toinenkin. Lähtiessänne suunnittelemaan uutta keittiötä, tärkeintä on miettiä eri toimintontoja ja niiden sijoituksia. Mitä keittiössä tehdään, valmistetaanko monen ruokalajin illallisia isolle joukolle, vai syödäänkö siellä vain nopeasti aamupala. Montako kokkia keittiössä häärää ja mihin laitteisiin halutaan sijoittaa ja kuinka paljon säilytystilaa tarvitaan. Mitä pienempi keittiö, sitä tärkeämpää on käyttää aikaa suunnitteluun ja eri toimintojen sijoittamiseen. Pintamateriaaleja valittaessa, tulisi niiden kestävyys ja käytettävyys olla ihan yhtä tärkeässä roolissa kuin ulkonäkökin.  Miten lastulevy poikkeaa mdf-levystä, mitä eroja on kalvo-ovella ja maalatulla ovella, mitkä ovat  eri tasomateriaalien kestävyydet, hoitosuositukset, hyvät ja huonot puolet jne. 

Seuraavassa valotan oman keittiömme suunnitteluprosessia ja valintoja joihin päädyttiin. Keittiön paikka oli alusta lähtien selvä.  Vanha keittiö sijaitsi keskeisellä paikalla yläkerrassa (täällä näet uuden ja vanhan pohjan)     ja siihen samaiseen paikkaan tulisi uusikin sijoittumaan. Erona vanhaan olisi se, että uusi keittiö keskittyisi saarekkeen ympärille ja olisi avomallinen, vanhan ollessa suljetussa tilassa seinien ympäröimänä.  Toiminnot sijoittuisivat yhdelle kaappiseinustalle ja isolle kolmimetriselle saarekkeelle.

Alla olevassa kuvassa näette vanhan keittiön, josta oli ovi edellisen postauksen erkkeriin.Ja toisesta suunnasta. Erkkeristä katsottuna eteisen suuntaan. 


 Koska kaappiseinä olisi kiinni ylös asti ilman tasoa, tulisi liesi ja allas sijoittumaan saarekkeeseen.Vesi- ja viemäröinti pysyisi siis samoissa kohdin kuin aiemminkin. Toki jos suunnitelma olisi vaatinut niiden siirtoa, olisi se ollut helppoa, koska lattiat kuitenkin aukaistaisiin kaikki. Nytkin vesi- ja viemäriputket uusittiin kaikki ja vastakkaisella seinälle vedettiin uusi putkiveto. Tämä tehtiin varmuuden vuoksi, jos kaappiseinustalle sijoittuvat kylmälaitteet joskus olisivat esim. jääpalakoneelliset. Nyt emme sellaisia valinneet, mutta olisi ollut tyhmää jättää varaus tekemättä lattioiden ollessa auki.

Liedeksi valitsimme Siemensin 900 leveän induktiotason. Saman valmistajan induktiotasoon olimme olleet tyytyväisiä jo edellisessä asunnossamme, mutta nyt valitsimme normaalin 600 tason sijaan 900 leveän mallin. Meillä tykätään laittaa ruokaa ja usein liedellä kiehuukin monta kattilaa ja pataa samaan aikaan. 
Koska liesi sijoittuisi saarekkeeseen ja tason yläpuolelle olin suunnitellut valaisimiksi kolmea Artekin A110 riippuvalaisinta, en halunnut liesituulettimeksi katosta riippuvaa mallia. Siten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi tasosta ylönouseva malli. Valitsin Elican mallin, mustalla lasilla. Kuvassa on eri valmistajan malli, mutta samannäköinen kuin Elica.


A110 valaisin


Altaaksi valikoitui Smegin VSTQ722 iso  ja syvä altas. Kahta erillistä allasta en halunnut, mutta yhdelläkään  emme pärjäisi. Siksi valitsimme karjanjuottokaukalon kokoisen Smegin;)
Syvyytensä ansiosta likaiset ruuanvalmistusastiat  saa piiloon altaaseen ruokailun ajaksi ja tarvittaessa kookkaassa altaassa mahtuu pesemään pellejä, ämpäreitä ja isoja tarjoiluastioita. Allas on altakiinnitettävä, joten roskat saa pyyhkäistyä tasolta altaaseen helposti ilman että sen reunan alle kerääntyy likaa ja roskia.  Tykkään kyseisestä altaasta ihan hurjasti.

SMEG VSTQ722 - KoneluxTason pistorasiat ovat Savo Evolino port Basic teleskooppipistorasioita, jotka nousevat tasosta ylös käytön ajaksi, mutta painuvat alas piiloon kun niitä ei käytetä.Samaiseen saarekkeeseen sijoitettiin myös integroitu astianpesukone, mallia Siemens. Integroitu tarkoittaa kalusteoven taakse peittyvää mallia, jolloin näkyviin jää vain metallinen etupaneeli tai niinkuin meillä, ei mitään. Säätönappulat ovat kannen yläosassa ja piilossa oven ollessa kiinni.
Säilytystilaksi valitsin paljon isoja laatikoita ja ovimateriaaliksi kiiltävän valkoisen mdf kalvo-oven. Tässä materiaalissa sormenjäljet näkyvät kyllä helposti, mutta toisaalta ovet on äärimmäisen helppo ja nopea  pyyhkäistä puhtaaksi nihkeällä mikrokuituliinalla. Likaakerääviä  ja hankalasti puhdistettavia vetimiä en halunnut, vaan oviin tuli sormiurat. Lisäksi keittiön ikä näkyy helpoiten vetimissä, joten nyt suorat linjakkaat ovet kestävät myös ulkonäöllisesti aikaa. Taso materiaaliksi valitsin mustan, kiiltävän Ylämaan graniitin kivitason. Siinä näkyy pöly hyvin ja sitä saa olla pyyhkimässä alvariinsa, mutta siitä huolimatta halusin sen. Vanhan kotimme keittiössä oli täysin valkoinen kivikomposiitti. Se oli myös ihana ja siinä ei näkynyt pöly, mutta kaikki muu lika senkin edestä. Joten kaikkea ei saa, ellei valitse kirjavaa tasopintaa ;)


Saareke päättyy mustalla liitutaulumaalilla maalattuun seinään. Samaiselle seinälle asennettiin tv-antennipistoke ja  siihen pieni televisio, josta voi seurata aamu-uutisia tai kokatessa vaikka saippuaoopperaa. Alas seinälle tehtiin syvennys, mihin sijoittuivat leivänpaahdin sekä vedenhapotuskone. Näin koneet ovat poissa tasolta. Seinään asennettiin  myös tanko ja Ikean yrttiruukut. Koska postaus on jo kilometrin mittainen, jaan tämän keittiökokonaisuuden kahteen osaan. Laitan lisää informatiivisempia valmiskuvia ja kerron kaappiseinän kokoonpanosta paremmin seuraavassa postauksessa. Millainen on/olisi teidän unelmakeittiö?
-tuija-

2 kommenttia:

 1. Unelmakeittiö olisi sellainen, josta olisi esteetön näkymä perheen oleskelutiloihin, koska en haluaisi eristyä muusta poppoosta jos häärään keittiössä. Teidän keittiö vaikuttaa tosi ihanalta, ja todella pitkälle suunnitellulta. Me tehtiin(lue: Tomi teki) keittiöremppa puolitoista vuotta sitten, ja tässä keittiössä on muuta asia joista todella tykkään:
  -induktioliesi on niin ihanan nopea
  -sokkelilaatikko, jossa säilytetään viinipulloja
  -noin metrin leveä laatikko aterimille
  -laatikoissa siirreltävät väliseinät ja veitsille omat lokerot(I <3 my puuseppä!)
  -jätevaunujen laatikot saa auki painamalla, eli avaamiseen ei tarvitse käyttää käsiä
  -kaikille jätteille/kierrätykseen menevälle on oma paikkansa

  Korkea hana on kans kiva, ja kuivauskaappi sisältä just sellainen kun halusinkin. Samoin tykkään valkoisten ovien/laattojen ja tummanruskean tason/sivujen kontrastista. Tämäkin keittiö on jo aika kiva, mutta isona haluan sellaisen hiukan vielä isomman ja useammalla herkulla varustetun(;

  (:Laura

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa kivalle tuo teidän keittiö. Ehdotottoman hyvä asia olisi meilläkin tuo jätelaatikon avautuminen ilman käsiä. Kädet likaisina kun availee laatikkoa, on ovi aina ruuanlaiton jälkeen tosi likainen. Toinen asia, mikä pitäisi hoitaa loppuun, on tuo aterinlaatikoiden jakaminen osiin. Meillä on Ikean jakajat ja ne eivät istu kokonsa puolesta hyvin laatikon sisään. Meidän keittiö on Kvikin mallistosta. Tuli pihiys viime kädessä ja muka säästin noilla Ikean jakajilla, huoh!! Nyt sitten täytyy ostaa uudet, tosi säästöä.

  VastaaPoista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!