tiistai 19. kesäkuuta 2012

DIY, do it yourself

Vaikka meitä suunnittelijoita joskus moititaan siitä, että teemme suunnitelmia, missä kalusteet maksavat maltaita, on asialla myös kääntöpuolensa. Monesti on vain kauaskantoisempaa ja pitkällä tähtäimellä halvempaakin, valita kalusteita, mitkä kestävät aikaa sekä  muotoilunsa  että materiaaliensa puolesta. Kuluttajat eivät aina  tunne eri materiaalien kestävyyttä tai kalusteiden valmistustapoja. Ja näin usein ulospäin hyvinkin samoilta näyttävät kalusteet, saattavat olla täysin eri materiaaleista valmistettuja ja kestävät näin myös hyvin erillä tavalla käyttöä.

Kun lähdin miettimään uuden talomme sisustusta, en selannut kalustekuvastoja tai kierrellyt huonekalukaupoissa etsien uutta, vaan tyytyväisenä totesin lähes kaikkien vanhojen kalusteiden sopivan myös uuteen kotiimme. Olen suurimmaksi osaksi pyrkinyt ostamaan kalusteissa laatua ja siten vanhatkin kalusteemme ovat mainiossa kunnossa. Satsaan mielelläni myös muotoiluun joka on linjoiltaan selkeää ja suoraviivaista, siten vanhatkin hankinnat näyttävät moderneilta. Mitä enemmän kalusteessa on yksityiskohtia, sitä varmemmin jokin niistä rupeaa aikaa myöden näyttämään vanhanaikaiselta. 

Neliöiden lähes tuplaantuessa oli kuitenkin muutamia hankintoja tehtävä. Pidän  vanhan ja uuden yhdistämisestä, se tuo kotiin perspektiiviä ja elettyä elämää. Ihan liian usein kodit näyttävät kalusteluettelon sisältä repäistyltä, ei persoonaa, ei elämän kerroksellisuutta. Niinpä muutaman uuden hankinnan lisäksi oli heti myös selvää, että osa kalusteista ostettaisiin vanhoina ja modifioitaisiin sopimaan uuteen kotiimme. Löysin vanhaintavaranliikkeestä 50-luvun senkin, jonka joku oli maalannut valkoiseksi. Hintaa kalusteella oli huimat 75€. Sen verran on tullut kalusteita  kunnostettua ja kalusteiden pintakäsittelyä opetettua, että näin kyllä heti senkin mahdollisuudet. Halusin kalusteesta art deco-tyyppisen kaapin ja sen tiimoilta aloin kaappia suunnittelemaan.


Ensimmäisessä kuvassa on senkistä jo poistettu maali ja tällä kertaa minulla kävi tuuri, kun erä opiskelijani tarvitsi näyttötutkintoonsa kalustetta kunnostettavaksi. Tarjosin senkkiä hänelle ja kuinkas sitten kävikään. Alla näette hänen taitavan työnäytteensä :) Tarvikkeisiin kului muutama kymppi, joten hinnalla ei kaluste ole pilattu. Mitäs mieltä? 


senkki valmiina

5 kommenttia:

 1. Ja tekijäkin ilmaantui paikalle, hienoa!!

  VastaaPoista
 2. Ihan ei ole mun tyyliä, mutta hienosti on tehty. Saara

  VastaaPoista
 3. Laatukalusteet on aina laatukalusteet! Minäkin kyllä tykkään siitä elämän kerroksellisuudesta, että sisustuksessa on sekä uusia että vanhoja tavaroita. Meillä ei nyt hirveästi ole vanhaa, kun minun kalusteeni eivät tänne oikein mahtuneet, mutta laatua on senkin edestä(puusepän itsensä tekemät kalusteet).

  (:Laura

  VastaaPoista
 4. Noissa hyvin tehdyissä kunnon puukalusteissa on se riemu, että ne kestävät yhä uudelleen muokkausta.

  VastaaPoista

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!