tiistai 22. toukokuuta 2012

Vakka-Suomen Sanomat 27.09.2010

Taidetalo Ars Aarras menossa myyntiin


Uutiskuva:...
Uusikaupunki haluaa päästä eroon Kaupunginlahden rannalla sijaitsevasta taidetalo Ars Aarraksesta. Asiaa on käsitelty tilatyöryhmässä. Mitään päätöksiä ei tehdä ennen kuin taidekokoelmalle löydetään uusi sijoituspaikka, sanoo kaupunginjohtaja Kari Koski.
– Tilan käyttöaste on niin pieni, että kaupungin ei kannata rakennusta pitää. Se ei riitä, että taidetalo on kesäisin kuusi viikkoa auki.
Talossa on ollut esillä kiertonäyttelyjä ja samalla se on toiminut taiteilija Raimo Aarraksen vuonna 2000 lahjoittamien 56 teoksen säilytyspaikkana. Viime kesänä kokoelmiin tutustui noin 600 kävijää, joka määrä on hieman viimevuotista alhaisempi.

Raimo Aarraksen aikanaan tekemään taidelahjoitukseen liittyy lahjakirja, jonka mukaan kaupunki on velvollinen pitämään kokoelman kasassa ja pitää sitä myös yleisön nähtävänä. Kokoelmaa ei saa myydä eikä hajottaa.
Kosken mukaan kaupungin kulttuuritoimi hakee parhaillaan töille uutta sijoituspaikkaa. Mahdollisina vaihtoehtoina hän mainitsee Raatihuoneen sekä Seikowin koulun, jonne tällä hetkellä on sijoitettu nuorisotoimi ja ryhmäperhepäiväkoti.
– Seikowin lopullinen tilaratkaisu on kuitenkin tekemättä. Tavoitteena on joka tapauksessa, että taidetalosta pystytään yhteishengessä ja neuvotellen Raimo Aarraksen kanssa luopumaan. Talon ostosta tulee suunnilleen yksi kysely vuodessa, joten sen realisointi ei muodostu ongelmaksi.

Raimo Aarras itse on tyrmistynyt kaupungin myyntisuunnitelmista. Hän näkee taidetalon ainutlaatuisena julkisena kohteena, joka ei yksityiskäyttöön sovi.
– Kaupungin keskustassa on kirkoista lähtien monia muitakin julkisia rakennuksia, jotka eivät aina ole ihmisiä täynnä.Itse olen ehdottanut, että Raatihuoneesta muodostettaisiin kaupungin taidemuseo ja kokoelmani siirrettäisiin sinne. Omat rajoituksensa silläkin rakennuksella tosin on.
Aarraksen mukaan monet kaupungissa vierailleet arkkitehtiryhmät ovat ihailleet nykyisen taidetalon arkkitehtuuria.
– Yhtymäkohtia Alvar Aallon tyyliin on selkeästi nähtävissä, ja moni alan ammattilainen onkin löytänyt rakennuksen linjoista hänen käsialaansa. Talon kivinen perusosa rakennettiin 1934, jolloin Aalto työskenteli Turussa.


Harri Suomalainen
27.09.2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!