tiistai 29. toukokuuta 2012

Pohjan parissa

Olimme jo hyvissä ajoin ennen kauppoja  lehti-ilmoituksen nähtyämme, käyneet rakennusvalvonnassa tilaamassa  kaikki vanhat piirustukset talosta. Pohja on muuttunut vuosien varrella melkoisesti, eikä vähiten viisikymmentä-luvulla, jolloin vanhan pääosan kylkeen rakennettiin lisäsiipi.
Nykyinen myynnin hetkellä vallinnut pohjaratkaisu oli -80 luvulta, jolloin kiinteistössä sijaitsi sähkölaitoksen virastot. Myöhempi taidetaloprojekti oli tuonut mukanaan ainoastaan taulut sekä julmetun määrän valaisinkiskoja sekä -spotteja. Valaisimet olivat jätetty paikalleen, taulut eivät, höh.

valitettavan vaalea kuva vanhasta pohjasta
Yläkerran pohja asettui paikalleen pienin(?) viilauksin. Suurin ongelma oli upean näköalan jääminen vain lähes kolmen ikkunan varaan. Lisäksi huonejako vanhan osan keskellä oli todella sokkeloinen. Halusimme näkymän Kaupunginlahdelle avautuvan heti sisään astuttaessa ja keittiön sijoittuvan kaiken keskelle. Keskeltä vanhaa osaa poistettiin seiniä, joista osa oli kantavia. Kaikkien purettujen seinien kohdalle asennettiin rakennesuunnittelijan ohjeistuksella vaakasuuntaiset liimapuupalkit, jotka tuettiin neljällä pilarilla. Näistä kolme jäi lopullisesti näkyviin. Mitä ei voi piilottaa, sitä korostetaan, kuuluu vanha sääntö ja siten pilarit loppukädessä maalattiin mustaksi. Nyt ne sopivatkin tilaan aika mukavasti. Yksi seinä myös lisättiin tuulikaapista oikealle, jolloin saatiin sisääntulon yhteyteen eteinen. Muuten suljettiin muutama ylimääräinen oviaukko ja tehtiin yksi uusi.

uusi pohja


Pahoittelen vaaleita pohjakuvia, toivottavasti saatte selvää edes hieman. Vasemmalle jäävään lisäsiipeen jäävät työhuoneeni sekä kirjasto, joka toimii myös asiakastilana silloin kun he tulevat käymään toimistolleni. Kirjasto asettui tilaan, jonka käyttö muuna tilana esim. makuuhuoneena olisi ollut epäkäytännöllistä monen oven ja läpikulkujen takia. Nyt tilassa on kirjojen lisäksi piano ja tv. Oviaukko ja kulku työhuoneestani makuuhuoneeseen suljettiin. Myös oviaukko  kirjastosta pukeutumishuoneeseen sai saman kohtalon.
Toisen puolen länsisiivestä (ihan pakko käyttää nimitystä länsisiipi, kuulostaa hulpealta) valtaavat makuuhuone sekä pukeutumishuoneemme vesipisteineen. Makkarin ja pukkarin väliin asennettiin vanhat pariovet ja vanha kirjaston puolelle jäävä vaateuhuone avattiin pukeutumishuoneeseen ja sinne tuli vesipiste. Putkivedot olivat vaatehuoneessa valmiina. Huone on toiminut wc;nä silloin, kun lisäsiipi on ollut vuokralla erillisenä asuntona kuusikymmentä luvulla. Valitettavasti wc:n viemärit olivat tukittu betonilla emmekä niitä lähteneet uudelleen vetämään. Nyt siis huone toimii meikkaustilana.

Vanhaan osaan sijoittuvat poikiemme huoneet, tv-huone, joka sijoittuu eteisen oikealle puolelle sekä keittiö ruokailuineen ja isot oleskelutilat.

Näin yläkerta asettui melko kivuttomasti paikalleen. Alakerta aiheutti enemmän pohdintaa, mutta siitä lisää myöhemmin.


-tuija-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Kiva kun kävit, vielä mukavampaa on, mikäli päättäisit jättää viestin!